Navigatie

Zweedse Kerst | Glögg & Zachte Peperkoek | 19 december 2018

Vorige Artikel 2 van 28 Volgende

Het is bijna kerst. In Zweden vieren ze eigenlijk de hele maand december kerst met allerlei bijeenkomsten, kerstmarkten en je kunt de hele maand december in restaurants "julbord" eten, een extra luxe buffet speciaal voor kerst. Met kerst zelf doen de Zweden dat in huiselijke kring nog eens dunnetjes over, maar dan zelfgemaakt, wat natuurlijk het lekkerst is. 

 Ook de hele maand december wordt er in Zweden glögg gedronken en peperkoekjes gegeten. De kleine knapperige peperkoekjes zijn lekker, maar wij kozen voor nu voor de zachte variant, een kruidige cake met  lingonberry jam. Je vond 'm al op onze website op de pagina Recepten uit Rosa's keuken, maar omdat het zo'n lekker baksel voor deze tijd van het jaar is hier nog even een extra vermelding. Bak 'm in een tulbandvorm voor een echt kerstgevoel. 

Glögg | Zweedse gekruide warme wijn

Glögg is de Zweedse variant van gluhwijn, een gekruide warme winterse wijn. Naast wijn en kruiden voeg je nog wat extra sterke drank toe en het drankje wordt geserveerd met rozijnen en amandelen die zich volzuigen met wijn.

Je maakt het gemakkelijk zelf, je kunt dat natuurlijk buiten boven een vuurtje doen, maar binnen gaat ook prima, op de houtkachel of gewoon het fornuis. Laat de glögg niet koken, dan verdampt de alcohol en is het geen echte glögg meer.

Ingrediënten

1 fles rode wijn
1 dl wodka (of andere sterke drank, wil je je glögg niet zo sterk maken dan laat je deze achterwege)
2 kaneelstokjes
7 kruidnagels
10 kardemompeulen
schil van een biologische sinaasappel
80 gr suiker

Rozijnen en amandelen

Doe alle ingrediënten (behalve de rozijnen en amandelen) in een pan en verwarm langzaam op een laag vuur. en laat de wijn even trekken. Laat niet koken!
Serveer met de rozijnen en gepelde (blanke) amandelen. Je kunt de rozijnen ook mee laten trekken in de wijn.
Je kunt alle ingrediënten ook samenvoegen in bijvoorbeeld een weckpot (m.u.v. de rozijnen en amandelen) en een nacht koud laten trekken. Verwarm de glögg voor het serveren.   

 

Het recept voor zachte Zweedse peperkoek (Mjuk Pepparkaka in het Zweeds) vind je op de pagina Recepten uit Rosa's Keuken, daar vind je nog meer bakinspiratie voor een lekkere kerst.

© 2008 - 2019 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.