Navigatie

Nässelsoppa | 13 april 2018

Vorige Artikel 8 van 31 Volgende

Nässelsoppa | Brandnetelsoep

Brandnetels vind je overal, maar wist je ook dat je er echt goed mee kunt koken? Vooral in het vroege voorjaar, als de bladeren nog jong en zacht zijn, is het een fantastische groente om mee te koken. Vroeger werden brandnetels in het vroege voorjaar veel gegeten, ze waren ruim voorradig in een periode van het jaar dat er nog niet zo heel veel andere groentes groeiden. Ze hebben een typerende kruidige smaak. Door brandnetels te koken prikken ze niet meer.

In Zweden eten veel mensen deze Zweedse versie van brandnetel soep, een eenvoudige soep die gegeten wordt met een gekookt ei. Zelf hou ik van een gepocheerd ei in deze soep, dus maak 'm zoals je zelf lekker vindt!

Gebruik alleen de sappige kopjes van de brandnetel, dus de bovenste 4 blaadjes ongeveer, die hebben geen taaie stengels en het blad is jong en vers.

FOTOGRAFIE: © Anna Rubingh  

DIT HEB JE NODIG:

40-50 brandnetel kopjes (een flink vergiet vol)

1 liter groente- of kippenbouillon , zelfgemaakt is het lekkerst, maar gemaakt van een bouillonblokje kan natuurlijk ook

een paar takjes tijm

een bosje bieslook

4 eieren (1 ei per persoon)

4 eetlepels creme fraiche

Pluk de brandnetelkopjes met handschoenen aan, dan weet je zeker dat je niet geprikt wordt.

Was de brandnetel kopjes in ruim koud water en spoel ze vervolgens nog een keer af.

Doe de brandnetels met een bodempje water in een grote pan, brandnetels zijn net als spinazie, ze slinken enorm. Kook ze een paar minuten, de jonge brandneteltoppen hebben geen lange kooktijd nodig, hoe ouder de brandnetels, hoe langer ze moeten koken. Giet de brandnetels af, maar vang het kookvocht op. Doe de brandnetels direct  in een kom ijskoud water, zo blijven ze mooi groen. Giet ze vervolgens nogmaals af, dit water kun je gewoon weggooien.

Kook ondertussen de eieren, wil je liever een gepocheerd ei dan pocheer je aan het eind van de bereiding van de soep een ei in water.

Hak de gekookte brandnetels fijn en verwarm ondertussen de bouillon waar je ook het kookvocht van de brandnetels aan toe voegt. Hak de bieslook fijn en voeg deze en de takjes tijm toe aan de bouillon en voeg vervolgens de gehakte brandnetels toe. Laat de soep eventjes doorkoken, maar niet te lang. Wil je een hele gladde soep of heb je jouw brandnetels niet heel fijn gehakt dan kun je nog even met een staafmixer door de soep gaan. Pel ondertussen de eieren en snij ze door midden

Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout en schep in 4 borden doe in elk bord een eetlepel creme fraiche en twee halve eieren en garneer met fijngehakte bieslook.

Dit recept vind je ook op onze recepten pagina  Recepten uit Rosa's keuken waar je nog meer lekkers vindt om te koken of bakken.

FOTOGRAFIE: © Anna Rubingh

 

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.