Nässelsoppa | 13 april 2018
Nässelsoppa | Brandnetelsoep
Brandnetels vind je overal, maar wist je ook dat je er echt goed mee kunt koken? Vooral in het vroege voorjaar, als de bladeren nog jong en zacht zijn, is het een fantastische groente om mee te koken. Vroeger werden brandnetels in het vroege voorjaar veel gegeten, ze waren ruim voorradig in een periode van het jaar dat er nog niet zo heel veel andere groentes groeiden. Ze hebben een typerende kruidige smaak. Door brandnetels te koken prikken ze niet meer.
In Zweden eten veel mensen deze Zweedse versie van brandnetel soep, een eenvoudige soep die gegeten wordt met een gekookt ei. Zelf hou ik van een gepocheerd ei in deze soep, dus maak 'm zoals je zelf lekker vindt!
Gebruik alleen de sappige kopjes van de brandnetel, dus de bovenste 4 blaadjes ongeveer, die hebben geen taaie stengels en het blad is jong en vers.
FOTOGRAFIE: © Anna Rubingh
DIT HEB JE NODIG:
40-50 brandnetel kopjes (een flink vergiet vol)
1 liter groente- of kippenbouillon , zelfgemaakt is het lekkerst, maar gemaakt van een bouillonblokje kan natuurlijk ook
een paar takjes tijm
een bosje bieslook
4 eieren (1 ei per persoon)
4 eetlepels creme fraiche
Pluk de brandnetelkopjes met handschoenen aan, dan weet je zeker dat je niet geprikt wordt.
Was de brandnetel kopjes in ruim koud water en spoel ze vervolgens nog een keer af.
Doe de brandnetels met een bodempje water in een grote pan, brandnetels zijn net als spinazie, ze slinken enorm. Kook ze een paar minuten, de jonge brandneteltoppen hebben geen lange kooktijd nodig, hoe ouder de brandnetels, hoe langer ze moeten koken. Giet de brandnetels af, maar vang het kookvocht op. Doe de brandnetels direct in een kom ijskoud water, zo blijven ze mooi groen. Giet ze vervolgens nogmaals af, dit water kun je gewoon weggooien.
Kook ondertussen de eieren, wil je liever een gepocheerd ei dan pocheer je aan het eind van de bereiding van de soep een ei in water.
Hak de gekookte brandnetels fijn en verwarm ondertussen de bouillon waar je ook het kookvocht van de brandnetels aan toe voegt. Hak de bieslook fijn en voeg deze en de takjes tijm toe aan de bouillon en voeg vervolgens de gehakte brandnetels toe. Laat de soep eventjes doorkoken, maar niet te lang. Wil je een hele gladde soep of heb je jouw brandnetels niet heel fijn gehakt dan kun je nog even met een staafmixer door de soep gaan. Pel ondertussen de eieren en snij ze door midden
Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout en schep in 4 borden doe in elk bord een eetlepel creme fraiche en twee halve eieren en garneer met fijngehakte bieslook.
Dit recept vind je ook op onze recepten pagina Recepten uit Rosa's keuken waar je nog meer lekkers vindt om te koken of bakken.
FOTOGRAFIE: © Anna Rubingh