Navigatie

Semlor, vette zoete Zweedse broodjes | 2 februari 2018

Vorige Artikel 15 van 30 Volgende

Semlor, zoete Zweedse broodjes met amandelvulling en slagroom

Zo op het eerste gezicht lijken het een soort roomsoezen, deze Zweedse lekkernijen die echt bij deze tijd van het jaar horen in Zweden, maar roomsoezen zijn het niet, het zijn broodjes, Zweedse vette zoete broodjes.

Semlor zijn zoete Zweedse broodjes met een vulling van amandelspijs en slagroom. Vroeger werden semlor alleen op vastenavond gegeten (fettisdagen in het Zweeds), de dinsdagavond voor de vastenperiode voor Pasen begon, maar tegenwoordig worden ze in de hele periode van kerst tot Pasen gebakken en gegeten. Een semla (wat enkelfout is voor semlor) is met zijn luxe zoete brooddeeg met melk, suiker en ei en op smaak gemaakt met kardemom en zijn rijke vulling van amandelspijs en slagroom natuurlijk dé ideale vette lekkernij om voorafgaand aan het vasten te eten hoewel dat vasten in Zweden nauwelijks meer gedaan wordt.

Zelf zo’n lekker zoet broodje maken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd omdat je brooddeeg moet maken waarbij je rekening moet houden met een rijstijd, een leuk weekend baksel dus!

Het recept is voor 14 stuks, wil je minder maken dan gebruik je de helft van de ingrediënten, je kunt ook, wanneer je 14 teveel vindt een deel van de gebakken, ongevulde broodjes invriezen en op een later moment vullen met spijs en slagroom.

Semlor, 14 stuks

Voor de broodjes (deeg)

  • 7 gr droge gist (1 zakje)
  • 450 gr bloem
  • 50 gr suiker
  • 100 gr boter
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen kardemom

Voor de amandelvulling:

  • 350 gr amandelspijs (zelfgemaakt of gekocht, voor zelfmaken vind je het recept in dit recept verwerkt)
  • 1-1,5 dl melk

Voor de slagroomtopping:

  • 500ml slagroom
  • Een eetlepel vanillesuiker (zelfgemaakt* of een zakje)
  • Een eetlepel suiker (of meer of minder naar smaak)

  © Rosa Rugosa | Anna Rubingh

Doe de boter in een steelpannetje en smelt het op een laag vuur. Doe de melk erbij en verwarm het totdat lauwwarm is en haal van het vuur en doe in een kom.

Voeg het gist toe en roer het. Voeg daarna de suiker en  ½  van een geklopt ei toe (de rest gebruik je om de broodjes voor het bakken mee te bestrijken). Roer alles goed door elkaar.

Roer de droge gist, het zout en de kardemom door de bloem en voeg het bloemmengsel beetje bij beetje door je boter-melkmengsel.

Kneed het deeg een minuut of tien en dek de kom daarna af met een vochtige doek en laat op een (kamer) warme temperatuur ongeveer 3 kwartier rijzen.

Kneed daarna het deeg opnieuw door op een met bloem bestoven aanrechtblad, kneed een minuut of 5, voeg als het wat te nat is nog wat extra bloem toe en verdeel het deeg in 14 gelijke stuken en rol daar 14 gelijke balletjes van. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat met voldoende tussenruimte, bedek ze opnieuw met een schone vochtige theedoek en laat ze nog ongeveer een half uur rijzen op een (kamer) warme plaats tot ze in grootte zijn verdubbeld

Verwarm de oven voor op 225 graden

Bestrijk ze vervolgens met het geklopte ei wat je nog over had en bak de broodjes 8 tot 10 minuten de een voorverwarmde oven.

Haal de broodjes uit de oven en laat ze onder een vochtige theedoek afkoelen.

Voor de vulling van de broodjes heb je amandelspijs nodig.

Je kunt gekocht marsepein gebruiken, maar het lekkerste is om dit zelf te maken, het is niet moeilijk.

Ingrediënten voor eigengemaakte 350 gr. amandelspijs:

175 gr amandelmeel

175 gr fijne kristalsuiker

Optioneel rasp van ½ citroen

scheut melk

Meng het amandelmeel met de suiker en voeg een scheut melk toe en blijf roeren totdat je een stevig deeg hebt, je spijs is nu klaar. Wil je het van  hele (blanke) amandelen maken dan kan dat ook, maal in dat geval de amandelen eerst fijn in een keukenmachine of blender en voeg vervolgens de suiker en melk toe. Maal de amandelen niet te lang want al je dat doet scheidt de olie zich af en krijg je amandelpasta, ook lekker, maar voor nu niet de bedoeling. Wil je een frisse smaak dan voeg je rasp van ½ citroen toe. Idealerwijs laat je het spijs een nacht in de kloekast ingepakt in huishoudfolie rusten, het handigste is het dus om spijs een dag van te voren klaar te maken.

Als de broodjes zijn afgekoeld kun je ze gaan vullen. Snij hiervoor het kapje van de broodjes af. Hol de broodjes vervolgens wat uit en meng de broodkruimels die je uit de broodjes hebt gehaald met het amandelspijs en voeg nog wat melk toe wanneer het te droog is. Vul met dit mengsel de uitgeholde broodjes.

Klop de slagroom stijf met de suiker en de vanillesuiker en doe op elk gevuld broodje een flinke klodder slagroom of wanneer je het echt netjes wilt doen kun je een spuitzak gebruiken. Zet daarna de kapjes terug op de broodjes en bestuif ze met poedersuiker.

*zelf vanillesuiker maken is het gemakkelijkste wat er is. Elke keer wanneer je ergens een vanillestokje voor gebruikt spoel je deze na gebruik schoon en laat je deze drogen en doe je ‘m in een pot met suiker. Vul de suiker af en toe bij en zo heb je altijd je eigen vanille suiker. Gebruik je nooit vanillestokjes koop er dan eenmalig een of twee en doe die in een pot suiker, ze gaan erg lang mee!

                                                                                    © Rosa Rugosa | Anna Rubingh

 

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.