Navigatie

Het Zweedse Luciafeest & safraanbroodjes | 12 december 2018

Artikel 1 van 30 Volgende

Het Zweedse Luciafeest

In de aanloop naar kerst is ook het Luciafeest in Zweden belangrijk.

Op 13 december viert Zweden Lucia. Lucia, die eigenlijk een Italiaanse heilige is, brengt op die dag licht in de donkerste tijd van het jaar in Zweden. Meisjes verkleden zich in witte gewaden en ook jongens gaan verkleed in een wit gewaad, zij dragen een witte puntmuts met sterren en sommige jongentjes gaan verkleed als peperkoekmannetjes. De optocht wordt aangevoerd door Lucia, die een kroon met kaarsen op haar hoofd draagt. De optocht zingt Lucia- en kerstliedjes en bij het Luciafeest horen lussekatter, speciale safraanbroodjes, peperkoekjes en glögg, de Zweedse versie van gekruide warme wijn die in de hele kerstperiode wordt gedronken.

In dit filmpje van sweden.se wordt dit Zweedse feest uitgelegd:

Wil je je eigen Luciabroodjes maken? Het recept vind je hieronder of op de speciale pagina met Zweedse kerstrecepten.

 

SAFRAANBROODJES | LUSSEKATTER

Deze lekkere safraanbroodjes zijn echte Zweedse decemberbroodjes! Ze worden gegeten tijdens het Luciafeest op 13 december.

25 broodjes (vind je dat teveel deel dan je recept door 2 voor ca. 12 broodjes)

  • 1gr safraan draadjes
  • 50 gr gist (of 1,5 zakje gedroogde gist)
  • 200 gr suiker
  • 300ml melk
  • 2 biologische eieren
  • 200gr boter
  • snuf zout
  • 750 gr bloem
  • rozijnen (per broodje heb je er 2 nodig)

Om te bestrijken:

  • 1 ei
  • wat melk 

Verkruimel de verse gist in een kommetje en voeg een paar eetlepels lauwe melk toe. (als je gedroogde gist, dus uit een zakje, gebruikt sla je deze stap over en meng je de droge gist door je bloem)

Doe de boter en de safraan  in een steelpannetje en smelt de boter op een laag vuur en voeg de melk toe. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.

Meng de droge ingredienten (bloem, droge gist als je deze gebruikt, zout en suiker) door elkaar. Maak een kommetje in het midden en doe daar de eieren en je boter/ melk/ safraanmengsel in en kneed een soepel deeg. Kneed het deeg 10 tot 15 minuten goed door.

Bedek het deeg met een vochtige schone theedoek en laat het 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg in 25 gelijke stukjes en draai er rolletjes van van ongeveer 10cm lengte. Bedek deze weer met je vochtige theedoek en laat deze 15 minuten rusten. Rol ze vervolgens zo dat ze dubbel zo lang zijn en rolde uiteinden in tegenovergestelde richting op.

Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat (op bakplaten) en bedek ze weer met een vochtige theedoek en laat ze ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur. Ze moeten nu ongeveer dubbel zo groot zijn.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Klop een ei met wat melk. Doe in elk eind van de rolletjes een rozijn en bestrijk de broodjes met het ei/melkmengsel. Bak de broodjes in 8 tot 10 minuten goudbruin.

                                                                                    © Rosa Rugosa | Anna Rubingh

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.