Navigatie

Fika | 13 oktober 2017

Vorige Artikel 21 van 31 Volgende

Fika is een Zweeds woord wat eigenlijk moeilijk te vertalen is. Fika is Zweeds voor een koffiepauze, maar het is meer dan een koffiepauze alleen, eigenlijk is het een pauze met koffie én iets lekkers én een stukje gezelligheid, want meestal wordt een fika gehouden met collega's op het werk, vrienden of familie. Het is een moment om de boel even de boel te laten eigenlijk en te genieten van het hier en nu en daar hoort natuurlijk  naast koffie ook wat lekkers bij. Kaneelbroodjes zijn populair, maar ook andere zoete baksels zijn prima voor een fika. Eigenlijk is het een Zweeds gebruik wat niet goed te vertalen is, maar wat iedereen doet, een fika hou je in iedergeval twee keer per dag, 's ochtends en 's middags en is dus geen kaal kopje koffie wat je achter je computer onder het werk op drinkt, maar echt iets waar je tijd voor neemt.

In Nederland zie ik het woord ook steeds vaker voorbij komen, Scandinavië is hip en fika is iets wat veel mensen aanspreekt. Wil je voor je eigen fika iets lekkers bakken? Op onze pagina Recepten uit Rosa's Keuken vind je recepten voor verschillende Zweedse baksels.

En bij een blog over fika hoort natuurlijk een nieuw recept. Dit recept voor chocolade bolletjes, is gemakkelijk te maken, je hebt geen oven nodig en is ook nog eens leuk om in de herfstvakantie met kinderen te maken.

CHOKLADBOLLAR | Zweedse chocoladebollen

Bakken zonder oven!

Deze lekkere chokladbollar zijn een Zweedse favoriet en je maakt ze heel gemakkelijk zonder dat er een oven aan te pas komt. Ook leuk om met kinderen te maken!

Ingrediënten

150gr boter op kamertemperatuur
150gr poedersuiker
300gr havermout
1 theelepel vanillesuiker
3 eetlepels cacao
2 eetlepels koude koffie
geraspte kokos om de ballen in te rollen

Meng de boter, poedersuiker en havermout in een kom. Meng de vanillesuiker en het cacaopoeder erdoor en voeg als laatste de koude koffie toe.
Meng alles goed door elkaar.

Vorm kleine balletjes en rol deze vervolgens door de geraspte kokos.

Bewaar de chocoladebollen in de koelkast.  

Fotografie © Anna Rubingh

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.