Navigatie

Buitenkoken, proef de vrijheid! | 23 juli 2017

Vorige Artikel 24 van 30 Volgende

Er gaat niks boven buitenkoken en al helemaal in de zomer(vakantie). Op een braadplaat kun je van alles bakken boven een vuurtje en het voordeel is dat zodra je een vuurtje hebt je aan de slag kunt, je hoeft niet op gloeiende kooltjes te wachten zoals bij een BBQ. En is het vuur wat te hoog dan hang je de plaat gemakkelijk hoger dmv de ketting met haak, super handig! Én je kunt 'm gemakkelijk meenemen op vakantie of een dagje weg. De driepoot klap je namelijk zo op. (En de echte hardcore buitenkok kookt er het hele jaar door op natuurlijk) 

En daarnaast is een braadplaat niet alleen geschikt voor het bakken van vlees, vis en groentes, je kunt er heel veel verschillende gerechten in maken. Wat dacht je van pannekoeken (daar maak je kinderen natuurlijk heel blij mee in de vakante!) of een lekker gevulde ommelet of frittata of bak er lekker eieren op voor je weekend of vakantie ontbijt. 

Of wat dacht je van een Zweedse favoriet Pytt i Panna, vertaald betekend dat stukjes in de pan, een eenvoudig en erg lekker gerecht waarbij restjes in kleine stukjes worden gesneden en worden gebakken. De basis zijn meestal aardappelen en vlees, maar je kunt er natuurlijk je eigen fantasie voor gebuiken en er enorm mee varieren en vervang het vlees voor bijvoorbeeld blokjes (voorgekookte) pompoen en of paddestoelen en je hebt een heerlijke vegetarische variant.

Hte recept voor echte Zweedse Pytt i Panna vind je hieronder (en op de pagina recepten uit Rosa's keuken) 

Wil je een complete set of kook je liever in een pan dan zijn er ook verschillende pannen waar je heerlijke eenpansgerechten in kunt koken boven een vuurtje, een stoofpotje wat lekker urenlang zachtjes pruttelt boven een laag vuurtje bijvoorbeeld, of soep of risotto of verwarm je in de winter lekker bij een vuurtje bij een pan warme choclademelk of gluhwijn!

Je vindt ons buiten kook assortiment op de pagina Buitenkoken, proef de vrijheid!

 

Fotografie © Anna Rubingh

In een oud Zweeds kookboek uit 1933, wat ik vorig jaar in Zweden tegenkwam en ruilde tegen een voddenkleed wat ik voor een fotoshoot bij me had,  vond ik een oud recept voor het in Zweden zo populaire restjes gerecht pytt i panna. Het recept is heel simpel, geen toeters en bellen, gewoon de basics.

Ik gebruikte dit recept als basis voor de pytt i panna die ik buiten kookte, op een braadplaat boven een vuurtje, maar natuurlijk kun je het ook gewoon op je fornuis in een grote koekenpan maken.

Pytt i panna betekent letterlijk kleine stukjes in de pan en is een gerecht om restjes op te maken. Het originele recept werkt met restjes vlees, dat kan in principe alle soorten vlees zijn, gestoofd rundvlees, gestoofd lamsvlees, restjes varkensvlees, net wat je over hebt. Heb je nou geen restjes dan kun je ook gewoon vers vlees gebruiken. In mijn recept maak ik een mix van een restje gestoofd vlees en vers vlees, wat goed werkt. Ook restjes gekookte aardappel kun je goed in dit recept verwerken. Verder kun je van alles toevoegen, net wat je over hebt en ook extra groentes in blokjes gesneden zijn lekker, bijvoorbeeld wortels, pastinaak of courgettes. Het is een restjes recept dus je kunt eindeloos variëren!

 

Basisrecept voor  4 personen

Wat heb je nodig:

1 kg aardappels (of een restje gekookte aardappels)

2 uien (rood of wit of van elk 1)

200 gr restje stoofvlees (rund of lam)

200 gr worstjes (dun, bijvoorbeeld chipolata, je kunt zowel rund als varkensworstjes gebruiken)

100 gr gerookte spek in blokjes

een klont boter

een scheut olijfolie

4 eieren

zout

peper

optioneel: verse gehakte peterselie

voor erbij: schijfjes ingelegde rode bietjes, mosterd, augurkjes

 

Zo maak je het:

Schil en was de aardappels en kook ze kort voor. Of gebruik een restje gekookte aardappels.

Schil en snipper de ui. Snij de voorgekookte en afgekoelde aardappels in blokjes van ongeveer 1-2 cm.

Snij het stoofvlees ook in blokjes van dezelfde maat (1-2cm) en snij de worstjes in stukjes van 1- 2 cm. Het idee is dat alle stukjes van de verschillende ingrediënten ongeveer even groot zijn.

Doe de boter en de olijfolie in je braadschaal wanneer je het net zoals ik boven een vuurtje buiten maakt of anders in de koekenpan. Als de boter en olie warm zijn fruit je de uitjes (laat ze niet verbranden) en voeg je vervolgens de aardappels en het vlees toe. Laat alles gaar en mooi bruin worden en schep het regelmatig om. (niet te vaak anders krijgen je ingrediënten geen mooi korstje)

Bak als je gerecht bijna klaar is naast je gerecht op de braadplaat 4 spiegeleieren. Maak je de pytt i panna in een koekenpan op het fornuis dan kun het beste een extra pan gebruiken.*

Breng de pytt i panna op smaak met zout en peper en wat gehakte peterselie.

Serveer de pytt i panna met een gebakken ei boven op en een klodder mosterd,  ingelegde rode bietjes en augurkjes erbij.

*in het oude recept wordt de pytt i panna geserveerd met gepocheerde eieren. Dat is niet zo handig wanneer je buiten boven een vuurtje kookt, maar maak je de pytt i panna gewoon op je fornuis dan kun je natuurlijk wel gepocheerde eieren maken. Dat is minder moeilijk dan het lijkt en ook in dit geval baart oefening kunst; breng water in een pan aan de kook, breek een ei in een kommetje en laat het voorzichtig in het kokende water glijden. Laat het water niet te hard koken. Je kunt op deze manier meerdere eieren tegelijk koken. 

Fotografie © Anna Rubingh

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.