Navigatie

Clafoutis met appel

Vorige Artikel 12 van 12

Mijn moeder's claufoutis met appel en rozijn.

Vroeger maakte mijn moeder in de herfst, als uit de boomgaard veel valappelen kwamen, vaak clafoutis met appels. Dit stevige Franse nagerecht is eigenlijk een dikke in de oven gebakken pannenkoek. Wij aten het vroeger in de herfst als taart bij de koffie (of als kind limonade natuurlijk) maar mijn moeder maakte het ook vaak als wat zwaarder toetje na een wat lichtere maaltijd, dus ook lekker na een soepje als je geen zin of tijd hebt om een hele warme maaltijd te koken.

Je kunt het, zoals mijn moeder deed, gewoon in de over bakken, maar omdat ik van buitenkoken hou maakte ik 'm in een Dutch Oven, een zware gietijzeren buitenkookpan die je in de hete kooltjes zet. (Je vindt onze Dutch Ovens op de pagina Buitenkoken in onze webwinkel)

Maak je dit lekkere dessert dus in een Dutch Oven dan maak je voor je begint een vuurtje. Een Dutch Oven zet je niet in het vuur, maar in hete kolen. Je vuur moet dus warm worden en het hout moet eigenlijk verkoold zijn (of je gebruikt houtskool) Uiteindelijk zet je je pan met deksel in de kolen en legt er ook hete kolen op (let op je handen, hete kolen zijn heet!) Gietijzer kan heel warm worden en geleid de warmte goed, je pan is nu dus je oventje.

Wat heb je nodig:

150 gr bloem

75 gr suiker + wat extra om door de appels te roeren en over de clafoutis te strooien als 'ie klaar is

snufje zout

3 eieren

2,5 dl volle melk

5 zure appels

handje vol rozijnen

1,5 theelepel kaneel

boter om in te vetten

Zo maak je het:

Schil de appels en snijdt ze in schijfjes. Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Roer de uitgelekte rozijnen door de appelschijfjes en roer er een eetlepel (naar smaak) suiker door en ongeveer 1,5 theelepel kaneel.

Meng in een andere kom de bloem en suiker samen met een snufje zout. Roer er een voor een de eieren door. Roer er vervolgens met een garde (of een mixer of maak het beslag in een keukenmachine) de melk door. Je hebt nu een redelijk dun en klontvrij beslag.

Vet je Dutch Oven goed in met boter. Maak je het gerecht in de oven dan gebruik je een ovenschaal en vet je deze goed in. (overigens kun je een Dutch Oven ook in de oven gebruiken)

Leg het appelmengsel op de bodem en giet er het beslag over.

Maak je het in de Dutch Oven dan zet je de pan met de deksel op de pan in het hete verkoolde hout van je vuurtje. Leg ook verkoold hout op de deksel zodat je clafoutis egaal bakt. Hou je calfoutis goed in de gaten, bakt 'ie te hard zet de pan dat wat meer uit de kooltjes. De clafoutis is in ongeveer 20 minuten gaar.

Bak je 'm liever in de oven dan verwarm je de oven voor op 180 graden en bak je de clafoutis in een ovenschaal in ook ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

   Fotografie © Anna Rubingh

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.