Navigatie

Zweedse Appelkruimeltaart

Vorige Artikel 10 van 12 Volgende

ÄPPELPAJ

Smulpaj is eigenlijk de Zweedse versie van de Engelse crumble: zacht fruit onder een knapperig laagje kruimeldeeg meestal geserveerd met vanilleijs of vanillesaus, vaniljsås op z'n Zweeds.

Je kunt elke mogelijke variatie maken die je lekker vindt: smulpaj met appel, met bosbessen, met rabarber, of ook lekker met rabarber en aardbei of een combinatie van bessen bijvoorbeeld.

WAT JE NODIG HEBT:

150gr koude boter

150gr bloem

100gr suiker

1 afgestreken theelepel kaneel

1,5 eetlepel suiker

5-6 stevige licht zure appels

 

Verwarm de oven voor op 180 graden

Schil de appels en snij ze in 4-en. Vewijder de klokhuizen en snij ze vervolgens in schijfjes.

Vet een taartvorm met een diameter van ongeveer 24cm in met zachte boter. (je kunt ook een pievorm of ovenschaal gebruiken)

Verdeel de appelschijfjes over de bodem  en meng er  1,5 eetlepel suiker en afgestreken theelepel kaneel door.

Voor het kruimeldeeg meng je de bloem en suiker door elkaar en snij je er met twee messen de koude boter door tot je een kruimelachtig deeg hebt. Je kunt dit ook in een blender of keukenmachine doen.

Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak de taart in ongeveer een half uur in de oven totdat de taart een mooi goudbruin korstje heeft.

Lekker met vanillesaus of een bolletje vanille ijs.

Maak de vanillesaus zelf of koop deze kant en klaar (bijvoorbeeld bij Ikea) of gebruik custard of vanillevla.

 

 

vaniljsås

WAT JE NODIG HEBT:

500ml volle biologische melk

100ml slagroom

1 vanillestokje

4 eidooiers

30gr suiker

1 theelepel maizena

 

Doe de melk samen met de slagroom in een pan.

Snij het vanillestokje open en schraap de zaden eruit en voeg die toe aan de melk/slagroom.

Voeg ook het stokje toe en warm het  melk-slagroommengsel  langzaam op tot deze tegen de kook is.

Klop ondertussen de eidooiers samen met de suiker en de maizena.

Als het melkmengsel bijna kookt haal je het van het vuur en voeg je het langzaam toe aan je suiker-eidooier mengsel. Blijf de hele tijd roeren met een garde!

Doe het gehele mengel terug in de pan, zet het weer op het vuur en laat het op een laag vuur binden terwijl je blijft roeren met een houten lepel. Laat de saus niet koken.

Je kunt de saus zowel warm als koude eten.

© 2008 - 2018 Rosa Rugosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.